فهرست مطالب

سیاست نامه علم و فناوری - سال ششم شماره 2 (پیاپی 15، تابستان 1395)

نشریه سیاست نامه علم و فناوری
سال ششم شماره 2 (پیاپی 15، تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • وحید احسانی*، موسی اعظمی، سید محمدباقر نجفی، فرامرز سهیلی صفحات 5-28
    طی دهه های اخیر، دست اندرکاران نظام پژوهشی ایران، بدون توجه جدی به میزان اثرگذاری فعالیت های خود، کمیت پژوهش های کشور را به شکل چشمگیری افزایش داده و در نتیجه، جایگاه کشور را در جهان از لحاظ تعداد برون دادهای علمی 70 رتبه بهبود بخشیده اند. مکتب نهادگرایی، در راستای بررسی ریشه ای ترین علل کم توجهی به اثربخشی پژوهش ها در ایران، مطالعه را به کنکاش در «مدل ذهنی» سوق می دهد. از آنجا که محوریت یافتن و تعیین کننده شدن مفهوم «اثربخشی»، در مدل ذهنی بشر غربی، صرفا پس از بروز برخی تغییرات بنیادین در نگرش آنها حاصل شده، در پژوهش حاضر به مقایسه جایگاه هر یک از این الزامات انتزاعی مفهوم اثربخشی در مدل های ذهنی رایج در ایران و غرب جدید پرداخته شده است. روش مطالعه توصیفی تحلیلی بوده که طی آن از نکاتی که صاحب نظران شناخته شده، در مقایسه جنبه هایی از نگرش ایرانیان و غرب جدید، مطرح نموده اند و توصیف هایی که سفرنامه نویسان خارجی از نگرش رایج در ایران ارائه داده اند به عنوان منابع اصلی و از شعر و ادبیات فارسی به عنوان یک منبع فرعی استفاده شده است. یافته ها حاکی از آن بود که پیش نیازهای انتزاعی لازم برای محوریت یافتن مفهوم اثربخشی، در مدل های ذهنی رایج در ایران و غرب جدید، وضعیت بسیار متفاوتی داشته و حضور نمایان ویژگی هایی چون «تقدیرگرایی»، «به چالش کشیدن رابطه علیت»، «ضد ارزش بودن تصرف در عالم» و ماورائی بودن «اثرپذیر»، «اثرگذار» و «ماهیت آثار» موجب شده مدل ذهنی رایج در ایران برای «محوریت یافتن و تعیین کننده شدن مفهوم اثربخشی» از ظرفیت اندکی برخوردار باشد.
    کلیدواژگان: رشد پژوهش های ایران، اثر بخشی، اثر بخشی پژوهش، نهادگرایی، مدل ذهنی
  • محمد سعید تسلیمی*، خلیل نوروزی، مهدی ثنایی صفحات 29-46
    سیاست های ابلاغی شورای عالی انقلاب فرهنگی و ستادهای ذیل آن همواره با چالش اجرایی نشدن همراه بوده اند. این پژوهش در تلاش است الگویی مناسب و اجرایی در رابطه با نحوه راهبری اجرایی سازی مصوبات ابلاغی آن شورا ارائه دهد. پژوهشگران، با باور به اینکه روش بکار گرفته شده در این پژوهش قابل تجویز در فرایند اجرایی سازی سایر مصوبات ابلاغی نیز است، کوشیده اند با استفاده از روش اقدام پژوهی مشارکتی و در زمینه اصلی اجرایی سازی مصوبه تنظیم ظرفیت موسسات آموزش عالی (با رعایت ملاحظات آمایش سرزمین)، ابلاغی ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور، نسبت به این امر اقدام کنند. با اجرای دوره ای اقدام پژوهی مشارکتی در پنج دور، کارویژه های مجریان اصلی و همکار در سیاست های 12گانه مصوبه مذکور، با تکیه بر اجماع همه مجریان، مشخص شد. بنابر تقسیم کار مورد اجماع، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مسئولیت اصلی اجرای سیاست های 12گانه تنظیم ظرفیت را در موسسات آموزش عالی زیر نظر خود دارند. همچنین، با توجه به تعداد بالای دانشجویان وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، اجماع شد که معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و جهاد دانشگاهی نیز در اجرایی کردن سیاست های شماره یک و هفت، همکار آن وزارتخانه باشند.
    کلیدواژگان: سیاست های ابلاغی، شورای عالی انقلاب فرهنگی، نقشه جامع علمی، تنظیم ظرفیت، اقدام پژوهشی مشارکتی
  • سعید کیان پور *، مجید رجبی صفحات 47-68
    امروزه بهبود محیط کسب وکار، برای فراهم کردن بسترهای لازم برای فعالیت فعالان اقتصادی و نیز دستیابی به بخش خصوصی کارآمدتر، به عنوان یک راهبرد اقتصادی در کشورهای مختلف جهان مورد توجه قرار گرفته است. هدف از تحقیق حاضر، وضعیت اقتصادی کشور و سنجش اثرگذاری محیط کسب وکار بر فعالیت های اقتصادی است. این پژوهش با رویکرد کیفی و با استفاده از روش کتابخانه ای انجام گرفته است. نتایج تحقیق نشان می دهد مجموعا «بی ثباتی در قوانین و مقررات»، «نبود شفافیت در سیاست ها» و «فقدان تضمین های کافی حقوق مالکیت» از مهم ترین عوامل ناامنی اقتصادی در ایران هستند. لذا، می توان نتیجه گیری کرد، براساس گزارش های داخلی و خارجی، زیرساخت های سخت در مقایسه با سایر مولفه ها، کمتر برای فعالان اقتصادی کشور در اداره بنگاه هایشان مشکل ایجاد کرده است . تامین مالی فعالیت های اقتصادی در کشور ما یکی از چالش های اصلی محیط کسب وکار است. در ماه های اخیر چند عامل سبب شده تامین مالی واحدهای تولیدی نسبت به گذشته دشوارتر شود و مولفه «تامین مالی»، «محیط کسب وکار در ایران» را ناهنجار نماید.
    کلیدواژگان: محیط کسب و کار، زیر ساخت ها، تامین مالی، انظباط مالی
  • روح الله حمیدی مطلق، علی بابایی*، علی ملکی صفحات 69-86
    شواهد متعددی در مورد تاثیر حرکت های جمعی بر تحولات نهادی فناورانه صنایع مختلف وجود دارد. به این ترتیب، اگرچه نقش بنگاه ها و تلاش فردی آنها برای رقابت و دستیابی به منافع، یکی از پیشران های اصلی تحولات نهادی و فناوری است، اما پیشران مهم دیگر در تحولات نهادی و فناوری، «همکاری های جمعی» برای دستیابی به اهدافی فراتر از سودآوری فرد فرد بنگاه هاست. در این مقاله و با بررسی چند نظام نوآوری منتخب (صنعت رنگ آلمان، صنعت ایمپلنت حلزونی آمریکا، صنعت خودروی آمریکا و صنعت فناوری اطلاعات تایوان) نشان داده خواهد شد که در پس تغییرات نهاد و فناوری، شبکه ای از افراد و کنشگران کلیدی (کارآفرینان نهادی) حضور داشته و حرکت های جمعی این شبکه کنشگران است که منجر به شکل گیری و تکامل نهادهای جدید می شود. این مقاله، به نقد دو دیدگاه مطرح در تبیین تغییرات نظام های نوآوری (دیدگاه دولت محور و فردمحور) می پردازد.
    کلیدواژگان: حرکت جمعی، تغییرات نهادی، تغییرات فناوری، کار آفرین نهادی
  • محمد حسینی* صفحات 87-100
    فرایند تامین کالا و تجهیزات در صنعت نفت از ساختار قدیمی و جاافتاده ای برخوردار است که چرخ حرکت این صنعت را در شرایط گوناگون و دشواری های جنگ و تحریم در حرکت نگاه داشته است. پیش از انقلاب، تقریبا تمام نیازهای صنعت به وسیله شرکت خدمات نفت آیروس (Iranian Oil Services) و از منابع خارجی تامین می شد. پس از انقلاب، با لغو قراردادهای خارجی و تحریم صنعت، جوانه تامین کالا از منابع داخلی در صنعت نفت سر زد و رشد کرد. سیاست خودکفایی، طی این دوره، سبب ایجاد و توسعه مجموعه ای از صنایع تامین کننده و ساختارهای مربوط به این صنعت شد. اما طی این دوره، مجموعه نرم افزارهای تامین، شامل خرید و سایر قسمت ها و مجموعه نهادهای لازم برای ارتباط میان تامین کنندگان و صنعت، به صورت اصولی رشد نکرد و امروز با مسائلی مانند عدم تمرکز اطلاعات خرید و عدم شفافیت اطلاعات بازار روبه روست. در این مقاله مشکلات نظام تامین کالا در صنعت نفت، با رویکردی تاریخی به شکل گیری و توسعه آن، نقد و بررسی شده است.
    کلیدواژگان: تامین کالا، زنجیره تامین، صنعت نفت
  • محمد مهدی ذوالفقارزاده*، مهدی هاجری صفحه 101
    امروزه روابط سیاسی و دیپلماتیک بین کشورها برای تقویت علم و فناوری تحت مفهومی به نام دیپلماسی علم و فناوری در حال افزایش است. دیپلماسی علم و فناوری را می توان این طور تعریف کرد: مجموعه ای از استراتژی ها و تاکتیک هایی که در خدمت دستگاه سیاست خارجی یک کشور قرار می گیرند و ضمن بهره برداری این دستگاه از دستاوردهای علمی و فناوری، برای ارتقاء ظرفیت های خود، باعث می شوند زمینه های توسعه و پیشرفت علم و فناوری، خلق ثروت و توسعه در یک کشور پدیدار شود. هدف این پژوهش، ارائه چارچوبی برای توسعه دیپلماسی علم و فناوری در کشور است. در همین راستا، عوامل کلیدی موثر بر دیپلماسی علم و فناوری کشور، از طریق روش کیفی تحلیل مضمون، شناسایی و چارچوبی مشتمل بر 4 مضمون فراگیر، تصویر علمی و فناورانه کشور در دنیا، تصویر دیپلماتیک کشور در دنیا، دیپلماسی مسیر دوم و ترتیبات نهادی و 25 مضمون پایه ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: دیپلماسی، دیپلماسی علم و فناوری، چارچوب توسعه دیپلماسی علم و فناوری، تحلیل مضمون
  • ناصر باقری مقدم، عرفان مصلح صفحه 117
    توسعه و انتشار نوآوری های فناورانه، برای کمک به اهداف اجتماعی مرتبط با پایداری، نیاز به حکمرانی دارند. با این حال، تعداد کمی از مطالعات به صورت نظام مند به انواع حکمرانی های به کار رفته و چگونگی تاثیر آنها بر توسعه و اشاعه نوآوری های فناورانه پایدار می پردازند. این مقاله بر اساس ادبیات علمی حوزه های حکمرانی، نظام نوآوری فناورانه و گذارهای اجتماعی فنی، چارچوبی برای تحلیل نقش حکمرانی در نظام های نوآوری با هدف دستیابی به پایداری را عرضه می کند. ما پیش بینی می کنیم که مطالعات تجربی بر پایه این چارچوب به منزله مسیر ورودی به فرآیندهای حکمرانی کمک خواهد کرد.
|
  • Vahid Ehsani *, Musa Azami, Seyed Mohammad Bagher Najafi, Faramarz Soheili Pages 5-28
    During recent decades Iran research stakeholders have dramatically increased research quantity and have upgraded Iran science production position on 70 ratings without regard to the impact of their activities. In order to identify the root causes of inattention to research impacts in Iran, «Institutionalism» leads us to investigating Iranian’s common «subjective model» and the position of the notion of «effectiveness» in it. Since the centrality of this concept has only been achieved after some fundamental changes in western attitude, in this study the position of each subjective requirements of the notion of effectiveness in Iranian mental model is investigated compared with the modern western one. The method was Descriptive-Analytical through which points that well-known experts have proposed and reports of foreign travel writers have used as two main sources and Persian poetry and literature have utilized as a secondary one. Findings showed that all abstract prerequisites of the notion of effectiveness have completely different situations in these two subjective models. In other words, the prominent existence of such features as «Fatalism», «challenging causality relationship», «the value of contentment», and inability to assess the effectiveness due to metaphysical nature of «effective», «object of effect», and «essence of effects» resulted in weak potential of Iran common mental model for the concept of effectiveness to having central position and being operational and determinative.
    Keywords: The Growth Of Iran Researches, effectiveness, Researches Impact, Institutionalism, Subjective Model
  • Mohammad Saeed Taslimi *, Khalil Noruzi, Mahdi Sanaii Pages 29-46
    The policies made by Iran’s Supreme Council of Cultural Revolution and its subdivisions has been always faced with the challenge of idleness. This research aims to provide an applicable schema for navigating the process of implementation of these policies. Believing that the method used in this research can also be used in the process of implementation of other decisions of this council, and by having a Participatory Action Research approach, the researchers tried in order to better implementation of the policy titled: “Adjustment the Capacity of Higher Education Institution (With regard to Geographical Preparation)” made by The Strategic Board for Implementation of National Master Plan For Science and Education. Using Action Research in five rounds, A consensus has been reached about the role of all involved parties and institution by themselves.
    Regarding this consent decision, The Ministry of Science, Research and Technology (MSRT) and The Ministry of Health and Medical Education (MHME) have the superior responsibility to implement the 12 proposed decision in their own institutions. Concerning the overpopulation of students in MSRT, the consent was that the Vise Presidency of Science and Technology and Jahad Daneshgahi (Academic Center for Education, Culture and Research) should also help to implement the decisions number 1 and 7.
    Keywords: Imparted Policies, Supreme Council of Cultural Revolution, National Master Plan for Science, Education, Capacity Adjustment, Participatory Action Research
  • Saeed Kianpoor *, Majid Rajabi Pages 47-68
    The improvement of the business environment is considered in order to provide the necessary substrates for active economic actors and for achieving more efficient private sector as an economic strategy in many countries. The aim of this study was to assess the economic situation and business environment impact on economic activity. This study was qualitative approach using the library. The results show that a total of "instability in laws and regulations," "lack of transparency in politics" and "the lack of sufficient guarantees property rights" are the most important factors of economic insecurity in Iran. It can be concluded according to internal and external hard infrastructure compared to other components, less for economic actors in managing their firm's causing the problem. Financing of economic activity in our country is considered one of the main challenges of the business environment. In recent months, several factors make financing more difficult than in the past production units and Components of the "financing", "business environment in Iran" to be malformed.
    Keywords: Business, Business Environment
  • Rouholah Hamidi Motlagh, Ali Babaee *, Ali Maleki Pages 69-86
    Numerous evidences exist about the effect of collective actions on techno-institutional transformations in different industries. Hence, although the firms and their individual efforts for achieving interests is a main driving force of techno-institutional transformations, but another important driving force is the collective actions to achieve aims beyond profitability of individual firms. In this article, by studying some selected innovation systems – German’s dye industry, United States’ cochlear implant industry, United States’ auto industry, and Taiwan’s IT industry- we show that a network of individuals and key actors (i.e. institutional entrepreneurs) are the main driving force in every techno-institutional transformation, and collective actions of this network cause the formation and evolution of new institutions. This article criticizes two well-known perspectives in explaining innovation system changes, i.e. state-based perspective and individual-based perspective.
    Keywords: Collective Action, Institutional Change, Technological Transformation, Institutional Entrepreneur
  • Mohammad Hoseini Pages 87-100
    The process of supplying goods and services in oil industry bears an ancient and established structure and has provided the driving force of this industry during different and difficult conditions such as war and sanctions. The entire needs of the industry were met by Iranian oil services and foreign resources before war. The idea of products supply fostered as foreign contracts were repealed and oil industry was boycotted after Iranian revolution. The self-sufficiency policy revealed in this period resulted in creation and development of a series of supplying industries and the relevant structures of this industry.
    However, the required software for supply purposes such as purchasing and also the necessary institutions for suppliers and industry authorities’ communication didn’t developed. Therefore, it has faced the issues of information decentralization for purchase and the lack of opacity in the market. In this article, the problems of products supply in oil industry are discussed with a historical approach towards its creation and development.
    Keywords: Product Supply, supply chain, Oil industry
  • Mohammad Mahdi Zolfagharzadeh *, Mahdi Hajari Page 101
    Today diplomatic and political relations between countries in order to strengthen science and technology, are increasing under the concept of science and technology diplomacy. Science and technology diplomacy can be defined as a set of strategies and tactics that are employed in foreign policy of a country, and this system operate scientific and technological achievements to upgrade their capacities and this result to fields of science and technology development and then wealth creation and outreach emerge in a country. The aim of this research is to provide a framework for developing science and technology diplomacy in the country. Therefore, key factors which influence science and technology diplomacy of the country are identified through qualitative thematic analysis and a framework inclusive of 4 global theme including of scientific and technological image of country in the world, diplomatic image of the country in the world, the track two diplomacy and institutional arrangements and 25 basic theme are presented.
    Keywords: Diplomacy, Science, Technology Diplomacy, Science, Technology Development Framework, Thematic Analysis